Мога ли да нося мерино през лятото?
  • Публикувано от woolnat.bg

Вълната може да изглежда като странен избор за лятото, но е точно обратното. Фината мериносова вълна/15-18 микрона/ е изключително лека материя, устойчива на миризми и пот. А това я прави много подходяща за най-топлите месеци от годината.

В крайна сметка, нали през лятото всички търсим нещо, което да ни помогне да преборим жегата. По отношение на облеклото едно от най-добрите решения е да заложите на мериното. Независимо дали става дума за бягане, туризъм, колоездене или за всеки ден, ето няколко причини, поради които си заслужава да предпочетете дрехи от мериносова вълна:

КОНТРОЛИРА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

Мериносовата вълна има невероятната способност да се адаптира към телесната температура. Доказано е, че охлажда, когато вътрешната ви температура се повишава и задържа топлината, когато тя спада /през студените месеци/. Някои хора наричат това терморегулация. Ние го наричаме магията на мериното.

По-тънките естествени влакна, които изграждат мерино (в сравнение с други видове вълна), помагат на въздуха да се движи между тялото ви и външната среда, отвеждайки влагата във въздуха. А това означава, че тялото ви и да се поти, потта няма да полепва по вас, а благодарение на финото мерино ще се изпарява. При повечето масово използвани тъкани, като памука, потта полепва по дрехата и запарва тялото.

И един факт: мериносовите влакна могат да абсорбират влага до 35% от собственото си тегло, преди да станат мокри.

ОТБЛЪСКВА МИРИЗМИТЕ

Мериносовата вълна е естествена антибактериална тъкан. Тя абсорбира молекулите на миризмата и ги улавят в сърцевината си, където не можете да ги помиришете. Мериното има такава невероятна устойчивост на миризми, че можете да го носите многократно, преди да се наложи да го изперете. Дори в най-топлото време и при висока физическа натовареност се препоръчва поне 3-4 обличания преди пране. Достатъчно е просто да проветрявате дрехата от мерино на свеж въздух.

ИМА ЛЕКО ТЕГЛО

Влакната от мериносова вълна са по-леки и по-тънки от другите видове вълна, поради което дрехите от мерино са много меки и удобни. Те не предизвикват сърбеж по кожата. И са изключително подходящи за хора, които имат дерматологични проблеми, кожни алергии или екзема.

БЪРЗО СЪХНЕ

Мериносовата вълна изсъхва бързо. Което означава, че дори да попаднете под внезапен летен дъжд, дрехата няма да стои залепнала за вас, а бързичко ще изсъхне, дори без да я сваляте от гърба си. Тази способност на мериното го прави предпочитана дреха при дълги пътувания или преходи и престой в планината. Какъв по-подходящ начин да намалите обема на багажа, нали?

ИМА UV ЗАЩИТА

Няколко проучвания, направени в периода 1996 – 2001 г. показват, че мериносовата вълна е по-добра бариера срещу ултравиолетовата светлина от всяка друга тъкан. Вълната абсорбира радиацията в целия UV спектър, докато някои от най-разпространените тъкани, като памук, акрил и коприна са много по-слаби абсорбатори на UV лъчите. Данните сочат, че те абсорбират само ограничени дължини на вълните от ултравиолетовия диапазон.

Ако казаното дотук ви е убедило в предимствата на мериното, разгледайте няколко предложения тениски за МЪЖЕ, ЖЕНИ и ДЕЦА. Сигурни сме, че веднъж вкарате ли тази уникална материя в гардероба си, няма да се разделите с нея дълго време. Не само лятото!