Вълната - материя с минало и бъдеще
  • Публикувано от woolnat.bg

Хората тъкат и носят вълна от 10 000 г. пр.н.е. В момента вълната представлява 0,9% от световния пазар на влакна. Към 2021 г. около 1,2 милиарда овце са произвели близо 200 милиона килограма сурова вълна за текстил за дома и за производството на дрехи.

Вълната е влакно, добивана основно от овце, но също така и от кози, някои видове антилопи, зайци, лама и алпака. В света съществуват различни видове вълна, като разграничението идва най-вече от животното, от което е получена вълната. Например, ангора е вълна от кожа на заек, докато кашмир и мохер са видове вълна, добивани от кози.

Как се създава вълнената материя?

Вълненото влакно е трудоемко за обработка. Процесът има седем стъпки:

  • Подстригване на овцете през пролетта

 Защо през пролетта? Защото тогава животните вече не се нуждаят от тежкото покритие, което ги изолира от студа през зимата. Новоостриганата вълна се нарича руно.

  • Сортиране

На този етап руното се разделя заради различните качества, които имат влакната в различните части от тялото на овцете. Влакната от раменните и страничните части например са най-финни и се използват основно за направата на дрехи, а по дебелите влакна се използват за килими и интериорен текстил.

  • Почистване

Когато вълната е почистена от различни замърсители, влакната се измиват с вода, сапун и алкални съставки

  • Кардиране

На този етап вълната се подлага на окончателно почистване и изправяне.

  • Предене

Вълната се превръща в нишка, а след това в прежда.

  • Тъкане

Нишките се превръщат в плат

Коя е най-добрата вълна?

Вълната се класифицира на базата на диаметъра на отделните влакна, в единици от микрона.

  • Фината вълна  - 24.5 микрона

Вълна с най-фин микрон идва от мериносови овце и се използва за висококачествени, меки платове и прежди за плетене. Фината вълна е високо ценена от водещите световни модни къщи и е основата за всички продукти на Woolnat.

  • Средната вълна - 24.6 - 32.5 микрона

Този вид вълна може да бъде произведена от вид мериносова овца или чрез кръстосване на една порода с друга. Средната вълна се използват в различни тъкани облекла, прежди за плетене и обзавеждане.

  • Грубата вълна - 32.5 микрона

Много различни породи овце произвеждат по-груба вълна. Често тези породи са известни като породи с двойно предназначение, защото се отглеждат с еднакъв акцент върху месото и вълната. Този вид вълна е полезна за продукти като килими, поради своята здравина и издръжливост

 

Какво прави вълнената материя уникална?

Тъй като вълната служи, за да изолира тялото на животното от външните атмосферни влияния, дрехите, направени от тази материя имат същите свойства. Вълнените влакна в естествената си форма са еластични, а това означава, че се противопоставят на изкривяването и имат способността да се връщат към първоначалната си форма. С други думи, дрехата от вълнена материя се мачка по-трудно и няма нужда от добавяне на допълнително еластан.

Бъдещето за вълната

Вълната, добита от овце, е 100% естествено, възобновяемо и биоразградимо влакно. Смята се, че тази материя ще е бъдещето на устойчивата мода, защото е напълно органичен продукт, с дишаща структура, не предизвиква алергии и супер мека (по-мека и фина от човешката коса). За производството на 100 вълнени пуловера се използва 18% по-малко енергия и 70% по-малко вода, отколкото за същото количество дрехи от полиестер. 

Освен това данните до момента сочат, че вълната е и най-често използваното и рециклирано влакно на планетата.