Защо дрехите от мериносова вълна са скъпи
  • Публикувано от woolnat.bg

Облеклото от мериносовата вълна има по-висока цена, поради количеството време, труд и разходи, които са необходими за неговото производство.

Вълната е приблизително четири до седем пъти по-скъпа за производство и обработка в сравнение с изкуствените влакна и други естествени влакна, като памук. Естествено, за да се възстановят тези разходи, продажната цена на вълнения текстил е значително по-висока. Това е причината облеклото от вълна, още повече от мерино, да се продава като луксозен нишов продукт.

Ниско предлагане и високо търсене на мериносовата вълна

Мериносовата вълна се добива от мериносови овце, а броят на популациите им е много по-малък от тези на обикновените овце. Истината е, че няма толкова много налична мериносова вълна, сравнено с други тъкани, които са широко разпространени, като памука.

Въпреки че предлагането е ниско, търсенето на мериносова вълна нараства година след година, като множество доклади и проучвания показват същото.

А, както знаем, когато предлагането е ниско, а търсенето се повишава и цената на стоката също се увеличава. Това е точното нещо, което се случва с мериносовата вълна.

Мериносовата вълна е наистина фина материя. Дебелината й е по-малка от 20 микрона и това прави мериносовата вълна мека и несърбяща.

Това е една от основните причини мериносовата вълна да се търси повече. Поради фините влакна е необходимо много време и труд за направата на прежда от мерино.

Това повишено усилие и време води до увеличени производствени разходи. И както при всички други стоки, увеличаването на производствените разходи води до увеличаване на крайната цена на стоката. По този начин всички тези фактори допринасят за високата цена на мериносовата вълна.

Мериносовата вълна наистина ли е скъпа?

Продуктите от мериносова вълна са скъпа, когато ги купувате, но с течение на времето се оказват доста евтини.

Ето ви пример.

Да приемем, че купувате висококачествена блуза от мериносова вълна за 150 – 180 лева. Носите я пет години. /това е само пример, имайте предвид, че дрехите от мериносова вълна могат да издържат много по-дълго/. И да кажем, че носите тази блуза 9 месеца в годината (мерино може да се носи и през лятото), веднъж седмично. Това означава, че бихте носили този конкретен пуловер над 180 пъти! Така цената на едно носене излиза 80 стотинки до 1 лев.  

Но, най – хубавото тук е, че за тези 180 пъти носене вашата блуза от мерино ще си остане същата, както когато сте я купили, без грам натрупани миризми.

В повечето случаи се оказва, че дрехите от мерино излизат по-евтини от другите материали, поради тяхната издръжливост и дълготрайност.

Добавете към това факта, че мериното е един от най-разпространените разновидности вълна, която не сърби и повишената му цена изглежда оправдана.

Мериното струва ли си цената?

Мериносовата вълна определено си заслужава цената. И има много предимства. Когато вземете предвид и дългия живот на дрехите няма съмнение, че мериносовата вълна определено си заслужава.

Разбира се, за всеки човек „струва си“ има разрично значение.

За нас, а и за стотици хиляди по света, които използват продукти от мерино, един артикул „си струва“, когато осигурява повече стойност, от това, което си платил за него.

В света на бизнеса има термин Return on investment или накратко ROI – възвръщаемост на инвестицията. С други думи, купувайки продукт от мерино, правите добра бизнес сделка, защото получавате повече за парите си.

С други думи, ако искате в гардероба си качествени дрехи, които да ви вършат работа дълго време, заложете на мериното.

Така ще се погрижите не само за себе си, а и за планетата. Защото мериното е биоразградим, устойчив и 100% натурален продукт.

В Woolnat можем да ви предложим висококачесвено облекло от мериносова вълна за мъже, жени, деца, както и асортимент от спални чувалчета.