10 предимства на мериносовата вълна
  • Публикувано от woolnat.bg

Мериносовата вълна се добива от породата мериносови овце, които се срещат в планинските райони на Австралия и Нова Зеландия. За разлика от други продукти от вълна, мериносовата е тънка, мека и гъвкава. Благодарение на тънката си структура тази материя позволява на тялото да диша. Мериносова вълна има термозащитни свойства. Тя действа като бариера между тялото и околната среда, като го поддържа хладно през лятото и топло през зимата.

От мерино се правят дрехи за спорт, ежедневие и всякакви дейности на открито за мъжежени и деца. Уникалните му свойства го правят изключително подходящо за изработването на бебешки и детски спални чувалчета.

Копринена мекота

Супер тънката мериносова вълна с дебелина 18,5 микрона улеснява движението през целия ден. Не дразни кожата и не предизвиква сърбеж. 

Подобрява съня

Изследвания доказват, че продуктите от мериносова вълна улесняват заспиването и спомагат за по-качествен и здравословен сън. 

Изолира влагата

Вълната абсорбира влага до 30% от собственото си тегло. Ако вашият продукт от мериносова вълна се намокри, той ще изсъхне много по-бързо от синтетичните или памучните продукти.

Намалява кожните алергии

Мериносовата вълна създава микроклимат около кожата. Тя е хипоалергенна. Препоръчва се носенето на дрехи от мерино при екземи, алергии и чувствителна кожа.

Не предизвиква изпотяване 

Мериносовата вълна не предизвиква изпотяване. Тя е антибактериална. Предотвратява миризмите, които могат да се получат в резултат на потене.

Не задържа миризми

Мериносовата вълна е устойчива ни високи температури и не се запалва бързо. Дори ако се запали, тя не се топи и залепва като синтетичните тъкани и не излъчва лоша миризма.

Дишаща структура

Мериносовата вълна също така помага при лечение на кожни заболявания като раздразнение, екзема и алергии, като вентилира тялото с дишащата си тъкан. Резултатите от 12 седмици научни изследвания, публикувани през юли 2017 г., показват, че мериносовата вълна дава положителни резултати при лечението на екзема при деца. Дрехите от мериносова вълна също поддържат много по-бърз и ефективен процес на заздравяване от памучните дрехи.

Естествена UV защита

Мериносовата вълна е естествено устойчива на слънчевите лъчи. Докато осигурява 30+ UV защита срещу вредните слънчеви лъчи, в същото време тя е приятна за носене материя с мека текстура.

Възобновяема материя

Вълната на мериносовите овце се обновява всяка година. Следователно мериносовата вълна е възобновяем ресурс. Мериносовата вълна е екологична.

Лесна поддръжка

Продуктите от мериносова вълна могат да се перат по-рядко в сравнение с другите дрехи, съхнат бързо, не се мачкат.