Мериносовата вълна дразни ли кожата?
  • Публикувано от woolnat.bg

Когато се сетите за вълнено облекло, със сигурност асоциацията е за нещо сърбящо, неудобно, което драска и боде кожата. Но, не така стоят нещата при висококачествената и фина мериносова вълна. Тя не дразни кожата.

Всъщност първото нещо, което хората често отбелязват, когато докоснат парче фина мериносова вълна, е че тя е мека и нежна.

Причината, поради която всяка вълна може да сърби, зависи от няколко фактора.

ДИАМЕТЪРЪТ НА ВЪЛНЕНОТО ВЛАКНО

 Вълната се класифицира според диаметъра на влакното. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-вероятно е вълната да е по-груба, да сърби и да дразни кожата при допир. Причината е, че по-дебелите влакна не се огъват при натиск върху кожата, съответно ще усещате тяхното драскане.

За разлика от обикновената вълна, влакната на мериносовата вълна са с много малък диаметър, което я прави мека и усещането при допир до кожата е по-скоро за коприна, отколното за вълна. Влакната на мериното са с диаметър в диапазона 15 до над 30 микрона. Само за сравнение ще споменем факта, че човешкият косъм е с дебелина от 50 до 100 микрона. Сами можете да си направите извода за колко тънки и нежни нишки става въпрос.

Важно е да знаете, обаче, че не всяка мериносова вълна има еднакъв диаметър.

Ето какви са различните размери:

Ултрафино мерино < 17,5 микрона

Супер фино мерино 17,6-18,5 микрона

Изключително фино мерино  < 19,5 микрона

Фино мерино 19.6-20.5 микрона

Средно мерино 20,6-22,5 микрона

По-грубо мерино 22,6 -  24+ микрона

Казано с други думи, когато влакната мерино в една дреха са с дебелина над 22 микрона, очаквайте дразнене, особено при по-чувствителна кожа. А всичко над 30 микрона със сигурност ще предизвика сърбеж. Затова нашият съвет е да избирате внимателно и винаги да четете описанията на продуктите, за да не останете разочаровани.

Повечето от световните марки, познати с производството си на облекло от мерино, използват изключитело фина вълна – с диаметър от 17.5 до 19 микрона. В този диапазон попадат и дрехите на Woolnat за мъже и за жени

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ ДРЕХА ОТ МЕРИНО, КОЯТО ДРАЗНИ КОЖАТА ВИ

Една от препоръките е да носите до кожата материя, която не ви дразни, а дрехата от мерино да сложите отгоре за изолация. Така вълната няма да боде кожата ви, а в същото време ще се възползвате максимално от предимствата на мериносовата вълна.