Могат ли дрехите да направят тренировката по-ефективна
  • Публикувано от woolnat.bg

Когато спортуваме, рядко се замисляме за дрехите, с които се отдаваме на любимото си занимание. Изборът ни често се свежда до любим бранд, цветова комбинация или просто каквото имаме под ръка. Последното нещо, за което в този момент мислим, е как нашето тяло ще откликне на материята върху него.

Но, както знаем активната физическа дейност води до изпотяване - естествената реакция на организма. Мускулите ни започват да произвеждат топлина, а за да регулира телесната температура, тялото ни започва да се изпотява, за да се охлади.

"В този момент е от изключително значение с какво сме облечни. За да не позволяваме на тялото си да задържа потта, а тя да се изпари, трябва да заложим на дрехи, изработени от естествени материи. Много важно за ефективната тренировка, а дори и когато просто караме колело или правим редовния си крос, е тялото да не се затруднява, а да работи за нашите резултати”, съветва Теодор Александров - кондиционен треньор на женският баскетболен отбор на “Славия” и фитнес инструктор с над 10-годишна практика.

Ако пренебрегнем този съвет, резултатът винаги ще е един и същ - дрехите, с които спортуваме, рано или късно, започват да задържат миризмата на потта, защото материята, от която са направени /най-често синтетика/, не позволява да се изпари. А всички знаем колко дискомфортно е това, както за нас, така и за околните. Затова все повече марки за спортни стоки започват да използват естествени влакна, като мериносовата вълна. Тя е уникален продукт, чийто нишки блокират неприятните молекули на миризмата, абсорбират влагата и така намаляват количеството пот по кожата ни. На практика дрехите от мериносова вълна ни помагат да се потим по-малко и да миришем по-добре.

“Ако спортуваме навън, катерим в планината или караме колело също трябва да знаем как да се облечем, за да не прегреем или изстудим тялото си. Познавам много хора, за които горещините и минусовите температури не са никаква пречка да спортуват, но повечето се обличат неподходящо, особено при походи в планината, категоричен е Теодор Александров.

Тук дрехите от мериносова вълна нямат аналог, тъй като мериното притежава саморегулиращи свойства, които гарантират топлина за тялото при по-студено време и охлаждане при по-високи температури

Спортните облекла от мериносова вълна имат уникалното предимство да помагат, а не да пречат на тялото ни. А както във всяка една сфера, така и в спорта целта е да покажем върховата си форма.

Научете повече за предимствата на мериносовата вълна

Woolnat предлага голяма гама продукти от мерино. Можете да ги разгледате тук