Откъде идва? Кратка история за произхода на мериносовата вълна
  • Публикувано от woolnat.bg

Мериносовата вълна е сред най-старите тъкани, познати на човечеството. В миналото тя била толкова ценна, че само благородниците можели да си позволят да имат подобни дрехи. Днес, за щастие, всеки може да ги има в гардероба си.

Откъде идва мериното?

Породата овце Меринос е създадена за първи път в Испания през XIII век чрез кръстосване на животни от Северна Африка и Близкия Изток. По-късно испанските животновъди въвеждат английски породи, за да развият мериносовите овце.

Така Испания става известна с производството на фина вълна, като между 12-ти и 16-ти век е монополист в този сектор. Нещо повече, до 18-ти век износът на мериносова вълна е забранен, а нарушителите на забраната са били наказвани със смърт.

В средата на 18-ти век, обаче кралят на Испания изпраща мериносови овце като подарък на своя братовчед в Саксония, в Швеция, в Унгария и по-късно към Прусия. Но след Наполеоновата война, през последните години на 18-ти век, испанската мериносова индустрия е унищожена, а забраната за износ на мериносови овце е вдигната. Започва отглеждането им в Германия, САЩ и Австралия.

През 1788 г. Австралия внася 70 мериносови овце и до 1830 г. вече има 2 милиона овце. Мериносовата овца е донесена за първи път в Нова Зеландия през 1814 г. от Австралия и до 20-ти век Нова Зеландия развъжда популация от  14 милиона мериносови овце.

Днес именно Австралия и Нова Зеландия са най-големите производители на мериносова вълна в света.

Мериното е една от най-търсените текстилни тъкани от висок клас

Тя е известна  с това, че регулира телесната температура. Дрехата от мериносова вълна осигурява топлина, без този, който я носи да прегрява. В същото време, при естественото потене на човешкото тяло, има способността да абсорбира влагата и да държи кожата суха.

С дрехите от мериносова вълна всеки може да се чувства комфортно, независимо дали е в топли или студени условия.

Мериното е една от най-меките и дишащи налични видове вълна поради фините си влакна и отличното съотношение на топлина към тегло в сравнение с други видове вълна. Естествените антимикробни свойства правят мериносовата вълна устойчива на миризми и често тя е подходяща за хора, които страдат от алергични реакции.

В допълнение към тези характеристики, нейната издръжливост и естествена еластичност правят мериносовата вълна идеален избор за дрехи за ежедневие, спорт или дейности на открито, както и за детски и бебешки спални чувалчета.