Ръководство за зимно облекло – правилото на трите слоя
  • Публикувано от woolnat.bg

Когато излизате навън в студените дни, най - важното условие е да бъдете подходящо облечени. Дали сте се запътили към планината, ще карате ски и сноуборд или се налага да прекарате няколко часа на открито, от изключително важно значение са дрехите върху вас.

Може и да звучи пресилено, но понякога това може да спаси човешки живот.

Ето защо е важно да знаете как да се обличате на пластове за студено време, за да ви е топло и комфортно.

Наслояването за студено време се състои от облекло от три части: основен слой, среден слой и външен слой. Тази техника е универсална и предлага оптимална изолация за тялото.

Продължете да четете, за да научите основните съвети за това какви дрехи включват трите слоя.

Наслояване за студено време: Защо е важно

Слоевете дрехи ви помагат да останете сухи, което е от решаващо значение тялото ви да остане топло. Студът и влагата ви излагат на по-висок риск от хипотермия, която може да бъде животозастрашаваща.

За някои хора прекомерното изпотяване, дори в студено време, е проблем. Хората със състояние, наречено хиперхидроза, се потят без причина, независимо какво е времето. За тях напластяването на дрехите в студено време е от съществено значение за комфорта и безопасността.

Освен това обличането на слоеве ви подготвя за всяка ситуация, тъй като зимното време може да бъде непредсказуемо.

Слоевете дрехи трябва да са прилепнали към тялото, но в същото време да не са прекалено стегнати, за да позволяват на въздуха да циркулира. Циркулирането на въздуха между отделните слоеве дрехи, всъщност е един от най-ефективните начини да останете топли.

Слоевете трябва да се добавят или премахват, за да се поддържа комфортна телесна температура. Едно от най-големите предизвикателства при носенето на дрехи за студено време е да се чувствате еднакво икомфортно и на закрито, и на открито. Наслояването ви позволява да добавяте или премахвате дрехи, ако е необходимо, за да поддържате „точната“ телесна температура.

Кои са основните три слоя в зимното облекло

Основен слой /Base layer/: Попива поптта

Среден слой /Middle layer/: Изолира

Външен слой /Outer layer/ : Защитава

ОСНОВЕН СЛОЙ, КОЙТО ПАЗИ КОЖАТА ВИ СУХА

Най-добрият основен слой за студено време е плътно прилепнала долна блуза. Тя ще абсорбира потта от кожата ви, за да я запази суха, което е първата ви защита срещу студа. Ако кожата ви е влажна, започва процесът на охлаждане, когато тялото започва да трепери. Силно препоръчително е базовият слой да е от дишаща материя. Един от най-добрите продукти в това отношение са дрехите от мериносова вълна. Освен дишащи, те са леки и меки на допир, не задържат миризми и съхнат изключително бързо.

Базовият слой дрехи на Woolnat за мъже и за жени са чудесна опция за основен слой за студеното време.

А ето и още информация за предимствата на мериното

СРЕДЕН СЛОЙ, КОЙТО ПОДДЪРЖА ТЯЛОТО ВИ ТОПЛО

Средният слой на облеклото играе роля на преграда и ако е добре подбрано ще запази тялото ви топло и няма да позволи на студа да проникне до кожата.

Дрехите за средния слой се предлагат в широка гама от опции, като едни от най-често използваните са мериното и поларената материя.

ВЪНШЕН СЛОЙ, КОЙТО ВИ ЗАЩИТАВА

Външният слой най-често се състои от палто или яке, което ви предпазва от вятър, дъжд и сняг, като поддържа вътрешните ви слоеве сухи. За съжаление, много хора пропускат първия или втория слой и скачат направо към външния слой, което не е най-добрата защита срещу студа.

Когато избирате външен слой облекло, не забравяйте, че той ще покрива два други слоя. Затова се уверете, че якето е достатъчно широко, за да не ви стяга и причинява дискомфорт.

Има два вида външни слоеве: водоустойчиви и ветроустойчиви.

Водоустойчивите якета предпазват от силен дъжд и сняг. Водоустойчивите якета често са й устойчиви на вятър, което е нещо, което трябва да имате предвид, ако студените, силни ветрове също са проблем. Водоустойчивите дрехи обикновено струват повече, но инвестицията си струва.

Т.нар softshell якета също влизат в групата на третия слой, но те са по-подходящи за есенните и пролетните месеци. Предпазват изключително ефективно от вятър и дъжд. Те са дишащи и позволяват на излишната телесна топлина да излезе по-лесно.

Woolnat предлага softshell якета за мъже в три цвята – червено, черно и сиво.

Останете топли и сухи с базовия слой облекло от мерино на Woolnat

Ако имате нужда от дрехи за студено време, устойчивите на изпотяване и миризми дрехите на Woolnat  са отлично допълнение към вашия зимен гардероб.

Независимо дали се потите силно или не, от решаващо значение е да имате основен слой, който отвежда влагата, като същевременно ви държи топло. Удобните, устойчиви на изпотяване блузи, тениски и потници на Woolnat са идеални за носене в студа или целогодишно при всякакви температури.

Съветът ни е, каквото и да изберете за зимното си облекло, то да е по възможност от естествени, а не синтетични материи. Така не само ще защитите себе си, но и ще дадете малък принос в опазването на околната среда.