ВЪЛНАТА НЕ ЗАМЪРСЯВА МОРЕТО С МИКРОПЛАСТМАСА
  • Публикувано от woolnat.bg

Световният ден на океаните /8 юни/  е само повод да напомним за ролята, която играят големите водни пространства за поддържането на живота на земята.

Нашите океани ни хранят, регулират климата и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества.

Световният ден напомня за важността на океаните за поддържането на живота. Но е и ден, в който международната общност силно алармира, че океаните са критично замърсени с микропластмаса. Немалък дял за това има модната индустрия.

Какво е замърсяване с микропластмаса

Често невидими с невъоръжено око, микропластмасите са мънички пластмасови частици, които се отделят по време на пране от дрехите от изкуствени материи. Заедно с изкуствените химикали, с които се боядисват дрехите, те попадат в каналите за отпадна вода. Тъй като са прекалено малки, за да бъдат филтрирани в съоръженията за пречистване на водата, пластмасите от нашите дрехи отиват в реките, а след това в моретата и океаните.

Един стандартен размер дрехи от синтетичен плат може да отдели до 1,5 милиона микрофибри. Така шивашката промишленост се нарежда на второ място по най-голям принос за микропластмаси във водата.

От Woolmark /компания, световен експерт в областта на вълната/ изчисляват, че 0,6-1,7 милиона тона микрофибри се изпускат в океана всяка година и 35% от тях произхождат директно от синтетични дрехи. Техните данни сочат още, че

  • 35% от микропластмасите в морската среда са влакна от синтетични дрехи.
  • 8% от световното производство на петрол се използва за производството на пластмасови изделия, включително синтетични облекла.
  • 44% от хората не осъзнават, че синтетичните влакна в дрехите им като полиестер, акрил или найлон всъщност са пластмаса.

Един от начините да се спре все по-разрастващата се криза със замърсяването на океаните, е преосмисляне на това

какво носим и колко купуваме.

За разлика от изкуствените материи, мериносовата вълна е 100% естествен, възобновяем и биоразградим ресурс, който е част от естествения въглероден цикъл на планетата.

Замислете се - простата смес от въздух, вода и трева произвежда мериносова вълна, която променя играта, когато става въпрос за намаляване на замърсяването с микропластмаса. Научни изследвания доказват, че вълната лесно се биоразгражда в морска среда, докато синтетичните влакна не го правят.

Да не говорим, че мериносовата вълна има още много предимства

Ето защо призивът "Носете повече, перете по-малко" е ключов.

Подкрепа за по-добро модно бъдеще

Има няколко прости и лесни начини, които всеки от нас може да приложи в общите усилия за противопоставяне на вредните ефекти на синтетичните влакна в нашите океани. Така ще работим за по-добро модно бъдеще за всички.

И така, какво можете да направите?

1.Отделете време да прочетете етикетите на дрехите, които купувате

2.Изберете естествени материи, като мериносова вълна за вашия гардероб

3.Съсредоточете се върху износването и грижите, за да запазите дрехите по-дълго.

  • Пазарувайте от колекцията дрехи от мериносова вълна Woolnat.